Ovocné vino
Chcete se sladce opít nebo někoho obdarovat slavnostním vínem?
Jsou fakt z ovoce, které pečlivě vybíráme, a díky poctivé výrobě v nich zůstávají všechny důležité vitamíny a antioxidanty.
Veškerá vína lze ochutnat v Salonu.
Ochutnávky každý den pro klienty salonu zdarma.

O RYBÍZÁKU
nejoblíbenější ovocné víno. Rybízák chutná přesně jako čerstvě utržený rybíz, protože není dolihovaný. To znamená, že jsme do něj nepřidali žádný vinný destilát ani neutrální alkohol. A tak je chuť rybízu opravdová.
Rybízák má charakteristikou vůni, a tak ho poznáte i se zavřenýma očima. Obsah alkoholu je 11,5 %, což je tak akorát na to se hezky picnout už po jedné lahvince. Rybízové víno slibuje ráno bez kocoviny, bolehlavu nebo pálení žáhy. To se týká jen vín z hroznů, ale ne těch z ovoce.
JAK PÍT RYBÍZOVÉ VÍNO
Rybízák pijte, jak se vám zachce. Chutím se meze nekladou. Buď ho můžete ucucávat celý večer nebo třeba takhle:
- půl decka po obědě pro cukrovkáře
- decka před spaním pro vyrovnání krevního tlaku
- 1 dcl ráno a 1 dcl večer pro výrazné posílení imunity
Rybízák milujeme v létě i v zimě. Parádně vychlazený nebo s kostkou ledu osvěží během horkých dní.
V zimě nedáme dopustit na jeho svařenou verzi. Rybízák ohřejte na +-60 stupňů Celsia (až začne pěnit, nesmí se vařit!) a máte dokonalý svařák. Hlavně žádnou skořici ani hřebíček, chuť by byla velmi nevyvážená!
Rybízové víno skvěle doplňuje chuť červených mas (zejména steaků), sýrů ementálského typu, ryb, smažených řízků a tvarohových koláčů. Tohle víno doslova vygraduje vaši večeři k dokonalosti. Pozor na mák, Rybízák po něm chutná divně.
Rybízák je dokonalé víno na vaření. Skvěle nahradí cherry v receptech středoamerické kuchyně a je všestranný také v české a slovenské kuchyni. Třeba hovězí líčka na Rybízáku jsou naprosto orgasmické!
SLOŽENÍ RYBÍZOVÉHO VÍNA
- Rybízové víno se skládá z černého rybízu (min. 30 %), vody, zbytkového cukru, kyseliny citrónové a oxidu siřičitého.
- Oxid siřičitý se v Rybízáku tvoří přirozeně během kvašení (v malém množství) – jeho obsah ve víně je 0,067 gramů na litr.
- Obsah zbytkového cukru v rybízovém víně je 76 gramů na litr.
- Víno obsahuje antioxidanty jako kyselina sorbová, vitamín C a spoustu dalších.
PROČ PÍT RYBÍZOVÉ VÍNO?
Černý rybíz obsahuje neskutečné množství vitamínů. Má největší obsah vitamínu C než kterékoliv jiné ovocné plody. V rybízu se vyskytuje rutin, vitamíny A a B, kyselina listová nebo třeba riboflavin. A tak vám Rybízák poslouží jako skvělý doplněk při boji s různými nemocemi. Pravidelným popíjením v rozumné míře si vybudujete neprůstřelnou imunitu.
BALENÍ, SKLADOVÁNÍ A TRVANLIVOST

O VIŠŇÁKU
Víno jsme vyrobili z poctivě vybraných višní. Chuť Višňáku je výrazná a příjemně sladká. Chutná dokonce i těm, kteří nemají červená vína v oblibě.
Višňák má charakteristikou vůni, a tak ho poznáte i se zavřenýma očima. Obsah alkoholu je 11,5 %, což je tak akorát na to se hezky picnout už po jedné lahvince. Višňové víno slibuje ráno bez kocoviny, bolehlavu nebo pálení žáhy. To se týká jen vín z hroznů, ale ne těch z ovoce.
JAK PÍT VIŠŇOVÉ VÍNO
Višňák pijte, jak se vám zachce. Milujeme ho v létě i v zimě. Parádně vychlazený nebo jako vinný střik osvěží během horkých dní. V zimě nedáme dopustit na jeho svařenou verzi. Višňák ohřejte na +-60 stupňů Celsia (až začne pěnit, nesmí se vařit!) a máte dokonalý svařák. Hlavně žádnou skořici ani hřebíček, chuť by byla velmi nevyvážená!
Víno z višní se náramně hodí na vaření. Višňák přidejte ke šťávě, která se uvolní ze steaku a máte parádní omáčku. Pokud neumíte odmítnout sladké, musíte poznat tiramisu s Višňákem. Namočte do něj piškoty a zažijete nebe v hubě. Ve višňovém vínu můžete vykoupat třeba i rozinky nebo jiné sušené plody. Dá se použít i na přípravu trochu odvázanější marmelády na namazání… palačinek, samozřejmě. K vínu nám nejvíc šmakuje kvalitní hořká čokoláda.
SLOŽENÍ VIŠŇOVÉHO VÍNA
- Višňové víno se skládá z višní (min. 30 %), vody, zbytkového cukru, kyseliny citrónové a oxidu siřičitého.
- Oxid siřičitý se ve Višňáku tvoří přirozeně během kvašení (v malém množství) – jeho obsah ve víně je 0,067 gramů na litr.
- Obsah zbytkového cukru ve višňovém víně je 76 gramů na litr.
- Víno obsahuje antioxidanty jako kyselina sorbová, vitamín C a spoustu dalších.
PROČ PÍT VIŠŇOVÉ VÍNO?
Višně podporují čištění krve, chrání játra, doplní tělu potřebný jód, vápník a železo. Višně se proto doporučují pro diabetiky, lidi trpící chudokrevnosti nebo vysokým krevním tlakem. My si je chválíme i pro zklidnění těla i mysli. Pomáhají nám na nespavost a neklid. Jedna dvojka červeného višňového se osvědčuje, kdykoliv se o nás pokouší nějaký stres. To se pak ženou akorát naše pracující krvinky.
BALENÍ, SKLADOVÁNÍ A TRVANLIVOST

O JAHOĎÁKU
Alkohol a jahody, tahle kombinace šla vždycky dohromady. Hříšně sladká chuť a vůně se neztratila ani při výrobě Jahoďáku. A tak se na vás po odhození korku vyvalí boží aroma. Jeden lok bude střídat druhý, ani se nenadějete a celá láhev bude fuč. Jahodové víno vyrábíme ze slovenských jahod, které pečlivě vybíráme. Do výroby nepouštíme žádné nevzhledné zmetky.
JAK PÍT JAHODOVÉ VÍNO
Jahoďák si nejvíc vychutnáte, když bude parádně vychlazený. V lednici mu proto dejte pár hodin. Jahodové víno popíjejte jak je libo – před jídlem jako aperitiv, k jídlu na rozvinutí chutí pokrmů i jako digestiv po vydatném jídle. Pokud vás bude honit mlsná, sklenka Jahoďáku vaše chutě uspokojí stejně jako tabulka čokolády.
V létě podle nás nedáte tenhle růžový klenot z ruky. S pár kostkami ledu nebo jako vinný střik dokonale osvěží a je perfektní ingrediencí pro přípravu míchaných alkoholických koktejlů (třeba místo brusinkové šťávy nebo grenadiny). Stačí smíchat se sodou a ledem. Není to velká věda, ale efekt je neskutečnej! Žádná dáma neodolá.
Víno z jahod pasuje k jídlům, které potřebují sladký přeliv nebo omáčku. S jahodovou sklenkou si dejte tvarohové knedlíky, cheesecake, čokoládový dort, puding nebo panna cottu. Víno bodne i ke slaným pokrmům. Nám chutná k zeleninovému salátu nebo k červenému grilovanému masu.
SLOŽENÍ JAHODOVÉHO VÍNA
- Jahodové víno se skládá ze slovenských jahod (min. 30 %), vody, zbytkového cukru, kyseliny citrónové a oxidu siřičitého.
- Oxid siřičitý se v Jahoďáku tvoří přirozeně během kvašení (v malém množství) – jeho obsah ve víně je 0,067 gramů na litr.
- Obsah zbytkového cukru v jahodovém víně je 76 gramů na litr.
- Víno obsahuje antioxidanty jako kyselina sorbová, vitamín C a spoustu dalších.
PROČ PÍT VÍNO Z JAHOD?
Základem je jak jinak než dobrá nálada způsobená alkoholem a skvělou chutí. Psychická pohoda je přece základ všeho. Zdravotní benefity jahod ale taky stojí za zmínku, protože jahody během transformace v Jahoďák o své výhody neztrácí. Začneme tím, že jahody jsou bohaté na antioxidanty a podporují správnou krvetvorbu a vylučování. Takže dobré věci půjdou s každým lokem dovnitř, zatímco špatné vystrnadíte ven.
Jahody a Jahoďák obsahují, hned po černém rybízu, nejvíc vitamínu C. Snižují vysoký tlak, a tak až vás naštve drahá polovička, místo hádek načněte Jahoďák. Tlak půjde zase dolů. Jahody také snižují záněty, působí proti rakovině a mají anti-aging vliv – to se hodí v každém věku.
JAK SKLADOVAT JAHODOVÉ VÍNO?
Jahoďák doporučujeme skladovat v chladu a temnu – přímé slunce mu nesvědčí. Otevřený vydrží v lednici i několik dní, ale po otevření ho doporučujeme vypít ještě ten večer, abyste se neošidili všechny ty skvělé chutě a vůně. Jahodové víno můžete klidně i archivovat: láhev skladujte naležato, aby korek zůstal namočený. Díky tomu nevyschne a do vína se nedostane vzduch.

O BORŮVČÁKU
Víno naší vlastní receptury vyrábíme z borůvek, které před kvašením prošly mrazem. Díky tomu má víno vyšší cukernatost i výraznější chuť. Při výrobě jsme nepustili přes práh ani barviva, konzervanty nebo aromata. O to víc jsme se přiblížili autentické chuti, jako kdybyste trhali bobulky přímo z keře. Tohle vínko dobře píše, právě díky vyšší cukernatosti, a tak ho doporučujeme spíše popíjet, než lejt jako limču. Bolehlav nebo pálení žáhy ale nehrozí. To jsou následky vín z hroznů, ale ne těch z ovoce.
JAK PÍT BORŮVKOVÉ VÍNO
Borůvčák pijte, jak se vám zachce. Chutím se meze nekladou. Buď ho můžete ucucávat celý večer nebo třeba takhle:
- půl decka po obědě pro cukrovkáře
- decka před spaním pro vyrovnání krevního tlaku
- 1 dcl ráno a 1 dcl večer pro výrazné posílení imunity
Borůvčák milujeme v létě i v zimě. Parádně vychlazený nebo s kostkou ledu osvěží během horkých dní. V zimě nedáme dopustit na jeho svařenou verzi. Borůvčák ohřejte na +-60 stupňů Celsia (až začne pěnit, nesmí se vařit!) a máte dokonalý svařák. Hlavně žádnou skořici ani hřebíček, chuť by byla velmi nevyvážená!
Borůvkové víno skvěle doplňuje chuť červených mas (zejména steaků), sýrů ementálského typu, ryb, smažených řízků a tvarohových koláčů. Tohle víno doslova vygraduje vaši večeři k dokonalosti.
SLOŽENÍ BORŮVKOVÉHO VÍNA
- Borůvkové víno se skládá z lesních borůvek (min. 30 %), vody, zbytkového cukru, kyseliny citrónové a oxidu siřičitého.
- Oxid siřičitý se v Borůvčáku tvoří přirozeně během kvašení (v malém množství) – jeho obsah ve víně je 0,067 gramů na litr.
- Obsah zbytkového cukru v borůkovém víně je 76 gramů na litr.
- Víno obsahuje antioxidanty jako kyselina sorbová, vitamín C a spoustu dalších.
PROČ PÍT VÍNO Z LESNÍCH BORŮVEK?
Základem je jak jinak než dobrá nálada způsobená alkoholem a skvělou chutí. Psychická pohoda je přece základ všeho. Zdravotní benefity borůvek ale taky stojí za zmínku, protože borůvky během transformace v Borůvčák o své výhody neztrácí.
Drobné borůvky jsou jako obří lékárna! Obsahují spoustu vitamínu C na posílení imunity a podporu regenerace. Zlepšují vidění a působí proti očním chorobám, jako je šeroslepost nebo zákaly. Borůvky také pomáhají při průjmu, střevním obtížím a otravám z jídla. Detoxikují a působí močopudně, mimo jiné pěkně popohánějí ledviny a lymfatický systém. Zlepšují i prokrvení těla, takže studené nohy se zahřejí zevnitř. Fialové plody také snižují cholesterol, krevní tlak a krevní cukr. Říká se, že borůvky působí jako prevence rakoviny. To zní jako superpotravina!
JAK SKLADOVAT BORŮVKOVÉ VÍNO?
Borůvčák doporučujeme skladovat v chladu a temnu – přímé slunce mu nesvědčí. Otevřený vydrží v lednici i několik dní, ale po otevření ho doporučujeme vypít ještě ten večer, abyste se neošidili všechny ty skvělé chutě a vůně. Borůvkové víno můžete klidně i archivovat: láhev skladujte naležato, aby korek zůstal namočený. Díky tomu nevyschne a do vína se nedostane vzduch.

O BEZIŇÁKU
Beziňák je originální bílé polosladké víno, které vyrábíme z květů černého bezu. Při prvním ochutnání se podobá klasickému vínu z hroznů, pak se ale rozvine jemná chuť květů černého bezu… A nakonec koukáte, že jste právě vypili celou láhev!
JAK PÍT BEZINKOVÉ VÍNO
Beziňák si nejvíc vychutnáte, když bude parádně vychlazený. V lednici mu proto dejte pár hodin. Bezinkové víno popíjejte jak je libo – před jídlem jako aperitiv, k jídlu na rozvinutí chutí pokrmů i jako digestiv po vydatném jídle. Pokud by bylo na vaši květinku příliš silné, zřeďte ho vodou a máte parádní vinný střik.
Květinová chuť obzvlášť vynikne, když z bezinkového vína uděláte svařák. Stačí ho jen ohřát, nesmí pěnit nebo dokonce bublat. Hrneček příjemně zahřeje v dlaních a teplo pošle až do konečků prstů na nohou. Do letních teplot naopak doporučujeme podávat Beziňáka velmi studeného, s kostkami ledu nebo dokonce ve vychlazených sklenicích. Bezinkové víno je fantastické do alkoholických domácích limonád – například se sodou a citronem. Super osvěžení na večírek, grilovačku nebo oslavu… ať stoupají promile, nálada i hydratace.
SLOŽENÍ BEZINKOVÉHO VÍNA
- Bezinkové víno se skládá z květů černého bezu (min. 30 %), vody, zbytkového cukru, kyseliny citrónové a oxidu siřičitého.
- Oxid siřičitý se v Beziňáku tvoří přirozeně během kvašení (v malém množství) – jeho obsah ve víně je 0,067 gramů na litr.
- Obsah zbytkového cukru v bezinkovém víně je 76 gramů na litr.
- Víno obsahuje antioxidanty jako kyselina sorbová, vitamín C a spoustu dalších.
PROČ PÍT VÍNO Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU?
Základem je jak jinak než dobrá nálada způsobená alkoholem a skvělou chutí. Psychická pohoda je přece základ všeho. Zdravotní benefity květů bezinky ale taky stojí za zmínku. Dodnes je pro řadu lidí přírodním lékem na celou řadu zdravotních obtíží. Pomáhá ulevit od bolesti, snižuje otoky a záněty, podporuje pocení. Je skvělým pomocníkem při léčbě chřipky, zánětů, ischiasu, bolestí hlavy, zubů, srdce a nervů.
JAK SKLADOVAT BEZINKOVÉ VÍNO?
Beziňák doporučujeme skladovat v chladu a temnu – přímé slunce mu nesvědčí. Otevřený vydrží v lednici až týden, ale po otevření ho doporučujeme vypít ještě ten večer, abyste se neošidili všechny ty skvělé chutě a vůně. Bezinkové víno se na archivaci úplně nehodí. Schovaný květinový poklad vám vydrží jako Bolševik – rok, maximálně dva.

O MALIŇÁKU
Krásně voňavé 11,5% víno chutná přesně jako čerstvě utržené maliny, jen s alkoholem navíc. Víno bude zaručeně chutnat slečinkám, co milují aromatická vína, ale také těm, co si rádi pochutnají na lesních plodech. Maliňák s chutí vypijete až do dna, ale ranní kocoviny ani bolehlavu se bát nemusíte. Vínko nedáte z ruky ani v létě, kdy v kombinaci s pár kostkami ledu nebo jako vinný střik parádně osvěží.
JAK PÍT MALINOVÉ VÍNO
Maliňák si nejvíc vychutnáte, když bude parádně vychlazený. V lednici mu proto dejte pár hodin. Malinové víno popíjejte jak je libo – před jídlem jako aperitiv, k jídlu na rozvinutí chutí pokrmů i jako digestiv po vydatném jídle. Pokud vás bude honit mlsná, sklenka Maliňáku vaše chutě uspokojí stejně jako tabulka čokolády.
V létě podle nás nedáte tenhle růžový klenot z ruky. S pár kostkami ledu nebo jako vinný střik dokonale osvěží a je perfektní ingrediencí pro přípravu míchaných alkoholických koktejlů – nahradí třeba brusinkovou šťávu nebo grenadinu.
SLOŽENÍ MALINOVÉHO VÍNA
- Malinové víno se skládá z malin (min. 30 %), vody, zbytkového cukru, kyseliny citrónové a oxidu siřičitého.
- Oxid siřičitý se v Maliňáku tvoří přirozeně během kvašení (v malém množství) – jeho obsah ve víně je 0,067 gramů na litr.
- Obsah zbytkového cukru v malinovém víně je 76 gramů na litr.
- Víno obsahuje antioxidanty jako kyselina sorbová, vitamín C a spoustu dalších.
PROČ PÍT VÍNO Z MALIN?
Základem je jak jinak než dobrá nálada způsobená alkoholem a skvělou chutí. Psychická pohoda je přece základ všeho. Zdravotní benefity malin ale taky stojí za zmínku, protože maliny během transformace v Maliňák o své výhody neztrácí. Začneme tím, že maliny mají vysoký obsah vitamínu C, který posiluje imunitu úplně neskutečným způsobem.
Vitamín B se stará o zvládnutí stresových situací, kyselina ellagová je silný antioxidant a třísloviny čistí střeva. Tím ale rozhodně nekončíme, protože… Konzumace malin v jakékoliv podobě slouží jako skvělá prevence proti šerosleposti i zákalu, plody mají protirevmatické účinky, zpevňují zuby a kosti a jsou skvělým bojovníkem proti Alzheimerovi. Uf, to je ale spousta výhod, což!
JAK SKLADOVAT MALINOVÉ VÍNO?
Maliňák doporučujeme skladovat v chladu a temnu – přímé slunce mu nesvědčí. Otevřený vydrží v lednici i několik dní, ale po otevření ho doporučujeme vypít ještě ten večer, abyste se neošidili všechny ty skvělé chutě a vůně. Malinové víno můžete klidně i archivovat: láhev skladujte naležato, aby korek zůstal namočený. Díky tomu nevyschne a do vína se nedostane vzduch.

O ANGREŠŤÁKU
Angreštové víno nemá obdoby. Tenhle netradiční chuťový zážitek si buď zamilujete, nebo prostě ne. Je lehce kyselé se sladkým dozvukem – stejně jako plody jeho keře. Jakmile odšpuntujete korek, vyvalí se na vás příjemně sladká vůně, která vás naláká k okamžitému ochutnání. Příjemně se pije, má mnoho zdravotních benefitů a lze ho pít jako aperitiv i jako digestiv.
SLOŽENÍ ANGREŠŤÁKU
- Hroznové víno, angrešt (min. 30 %), voda, cukr a siřičitany. Nic víc, nic míň.
- Angrešt během kvašení uvolňuje malé množství siřičitanů – konkrétně 0,067 gramů na litr.
- Obsah zbytkového cukru v Angrešťáku je 76 gramů na litr.
- Ve víně zůstávají všechny důležité vitamíny, kterými angrešt oplývá a pro které se vyplatí ho jíst i pít.
ZDRAVOTNÍ BENEFITY ANGREŠTU (A ANGREŠŤÁKU)
Kromě příjemně sladko-kyselé chuti, která je balzámem na duši, má tohle angreštové víno spoustu vitamínu C. Říká se, že stačí 150 g angreštu a pokryjete doporučenou denní dávku (a to se vám s Angrešťákem rozhodně povede). No a kromě toho je mega zásobárnou provitamínu A, vápníku, fosforu, zinku, mědi, hořčíku, křemíku a železa.
Lahvinku Angrešťáku se vyplatí mít v zásobě i proto, že angrešt je skvělou první pomocí při akutní a chronické zácpě. A tím seznam zdravotních benefitů angreštu rozhodně nekončí: detoxikuje ledviny, angreštová měsíční kúra pomáhá s odbouráním ledvinových a močových kamenů, posiluje cévy.
JAK SE ANGREŠTOVÉ VÍNO PIJE?
Angrešťák můžete popíjet vychlazený i svařený, picnout ho do míchaného drinku nebo ucucávat jako vinný střik. Angreštové víno je skvělé jako aperitiv na přípitek i jako digestiv na trávení po dobrým obídku.
Pokud angreštové víno zapomenete vychladit a nechce se vám na něj hodiny čekat, přihoďte pár kostek ledu. A jak rychle vychladit víno i bez ledu? Zabalte láhev do vlhké utěrky nebo menšího ručníku, dejte ji maximálně na 15 minut do mrazáku a voilà!
Jakmile klesnou teploty na neúnosnou hodnotu, Angrešťák svařte a užijte si jeho plně rozvinuté chutě i vůně. Vrátí se vám vzpomínky na teplejší dny. A jak angreštové víno co nejlépe svařit? Ohřejte ho na +-60 stupňů Celsia (až začne pěnit, nesmí se vařit!) a máte dokonalý svařák. Žádné koření není potřeba.
JAK PÁROVAT ANGREŠŤÁK S JÍDLEM?
Téměř všechny kombinace jsou povoleny. Nejlíp si ho užijete v kombinaci se středomořskými pokrmy a jakýmkoliv masem. Vzhledem k jeho výrazné chuti jím můžete nahradit dezert, pokud vás bude honit mlsná. Pakliže rádi experimentujete v kuchyni, angreštové víno se hodí také do omáček.
BALENÍ, SKLADOVÁNÍ A TRVANLIVOST
Angreštové víno je naplněné ve skleněné lahvi o objemu 0,75 litru, jako uzávěr používáme kvalitní korek. Angrešťák má rád chlad a temno, takže podlaha ve spíži, sklep či prostě lednice budou pro skladování ideální.
Víno tak v tomto balení vydrží navěky a je vhodné i pro archivaci. V takovém případě láhev skladujte naležato. Korek tak zůstane namočený a nestane se, že by vyschnul. Pokud by se tak stalo, do vína se dostane vzduch, který by víno časem zkazil.

O HRUŠŇÁKU
Hrušňák se k nám přidal začátkem října 2019. Tohle hruškové víno řadíme k polosladkým a má 11,5 % alkoholu. Jakmile odšpuntujete láhev, vyvalí se na vás příjemná vůně hrušek. První lok vám možná bude připomínat klasické bílé víno, ale jakmile se chuť rozvine, nebude pochyb o tom, že máte pusu plnou hrušek. A než se nadějete, budete na dně láhve a totálně se do Hrušňáku zamilujete jako my.
SLOŽENÍ HRUŠŇÁKU
- Hruškové víno se skládá z hrušek (min. 30 %), hroznového vína, vody, cukru a kurkumy.
- Hrušky během kvašení uvolňují malé množství siřičitanů – konkrétně 0,067 gramů na litr.
- Obsah zbytkového cukru v Hrušňáku je 76 gramů na litr.
- Ve víně zůstávají všechny důležité vitamíny, kterými hrušky oplývají a pro které se vyplatí je jíst i pít.
ZDRAVOTNÍ BENEFITY HRUŠEK (A HRUŠŇÁKU)
Hrušky jsou plné vody, a proto prospívají trávení a zabraňují zácpám. Mají taky schopnost vylučovat z těla jedovaté látky. Mají v sobě spoustu vlákniny a díky vysokému obsahu fruktózy zaženou chuť na sladké. Kromě toho hrušky obsahují sodík, draslík, fosfor, zinek, vápník a měď, které naše tělo potřebuje, aby správně fungovalo. Dalším, ale rozhodně ne posledním, benefitem je vysoký obsah kyseliny listové, která je důležitá pro krvetvorbu. Hrušňák vás tedy nejen slavnostně naladí, ale podpoří vaše zdraví. No neberte ho! 🙂
JAK SE HRUŠKOVÉ VÍNO PIJE?
To je velmi dobrá otázka! A odpověď je jednoduchá: Jak se vám zachce. Hrušňák milujeme v létě i v zimě. Parádně vychlazený nebo s kostkou ledu osvěží během horkých dní.
Hrušňák je skvělý jako aperitiv na přípitek i jako digestiv na trávení po dobrým obídku. Pokud dostanete chuť na sladké, nemusíte běžet do nejbližší večerky pro čokoládu. Hrušky v sobě mají hodně fruktózy, takže stačí panáček či dva na zahnání mlsné. Druhý den po otevření se rozvine cukernatost Hrušňáku naplno, takže bude ještě sladší. Pokud by to už na vás bylo moc, stačí přidat kostku ledu nebo ho vypijte jako vinný střik.
Jakmile klesnou teploty na neúnosnou hodnotu, Hrušňák svařte a užijte si jeho plně rozvinuté chutě i vůně. Vrátí se vám vzpomínky na teplejší dny. A jak hruškové víno co nejlépe svařit? Ohřejte ho na +-60 stupňů Celsia (až začne pěnit, nesmí se vařit!) a máte dokonalý svařák. Nepřidávejte ani skořici ani hřebíček, chuť by nepříjemně kopala. Cukr by, vzhledem k tomu, kolik je v hruškách fruktózy, udělal z Hrušňáku nepitelný patok.
JAK PÁROVAT HRUŠŇÁK S JÍDLEM?
Téměř všechny kombinace jsou povoleny. Hruškové víno moc dobře nechutná s kořeněnými pokrmy, takže nedoporučujeme pepř, chilli nebo indická jídla obecně. Jeho sladká chuť vytáhne chutě i dalších pokrmů. Hrušňák se skvěle hodí k sýrům a ořechům všeho druhu, k těstovinám, rybám a sushi. Pokud v kuchyni rádi experimentujete, neváhejte ho použít i do dezertů nebo omáček.
BALENÍ, SKLADOVÁNÍ A TRVANLIVOST
Hruškové víno je naplněné ve skleněné lahvi o objemu 0,75 litru, jako uzávěr používáme kvalitní korek. Hrušňák má rád chlad a temno, takže podlaha ve spíži, sklep či prostě lednice budou pro skladování ideální.
Víno tak v tomto balení vydrží navěky a je vhodné i pro archivaci. V takovém případě láhev skladujte naležato. Korek tak zůstane namočený a nestane se, že by vyschnul. Pokud by se tak stalo, do vína se dostane vzduch, který by víno časem zkazil.
Vino ve skle 0,75 L | Cena |
RYBÍZÁK | 139 Kč |
VIŠŇÁK | 139 Kč |
JAHOĎÁK | 139 Kč |
BEZIŇÁK | 149 Kč |
HRUŠŇÁK | 149 Kč |
ANGREŠŤÁK | 149 Kč |
BORŮVČÁK | 169 Kč |
MALIŇÁK | 169 Kč |